Afgelopen winter werd in Dessel en Retie het project 'Energiemeesters' gelanceerd. In beide gemeenten gingen een aantal vrijwilligers aan de slag als energiemeester. Zij begeleidden Desselse en Retiese gezinnen bij het besparen op hun energiefactuur.

Deze winter zoeken beide gemeenten opnieuw energiemeesters. Kandidaat-energiemeesters kunnen eerst genieten van een gratis opleiding verspreid over 3 avonden. Ook kunnen ze steeds terugvallen op begeleiding door experts gedurende het gehele traject. Voorkennis rond energiebesparing is dus geen vereiste.

Geïnteresseerd of op zoek naar meer informatie? Kom dan vrijblijvend naar het infomoment op 6 oktober om 20.00 uur in Den Dries Retie.

Energiemeester Davy: 'We hebben veel bijgeleerd afgelopen winter en het bereiken van zichtbare besparingen bij de gezinnen gaf veel voldoening.'

Een energiemeester voert per per gezin dat hij of zij begeleidt 5 huisbezoeken uit. Tijdens die huisbezoeken worden besparingstips gegeven, meterstanden genoteerd en kleine ingrepen uitgevoerd (plaatsen tochtstrips, spaarlampen, spaardouchekop ...). De gezinnen krijgen ook informatie over het hoe en wat van gericht verluchten.

Begeleiding en opleiding
Uiteraard kunnen energiemeesters eerst genieten van een gratis opleiding om zichzelf in te werken in de materie. Hiervoor worden 3 lesavonden georganiseerd. Verder kunnen ze doorheen het gehele traject steeds terugvallen op de deskundige ondersteuning van zowel het gemeentebestuur als IOK.

Zo worden de gezinnen stap per stap begeleid in het zuinig en gericht omgaan met energie. Dit leidt tot besparingen op zowel de waterfacturen als de elektriciteits- en gasfacturen.
De gezinnen die deelnemen aan het project worden geselecteerd door de OCMW's van Dessel en Retie. Het project is gericht op gezinnen die problemen ondervinden bij het betalen van hun energiefacturen.

Dit omdat deze gezinnen vaak enorm geholpen zijn nadat ze een aantal vuistregels krijgen aangeleerd. Ze besparen achteraf aanzienlijk op hun facturen, wat voor hen een wereld van verschil betekent. En uiteraard heeft het terugdringen van de energiefacturen ook een enorme impact op het milieu.

Dessel en Retie hebben zich, samen met meer dan 5000 andere Europese gemeenten, geëngageerd om tegen 2020 zo'n 20 % minder CO2 uit te stoten. Meer informatie hierover vind je op www.kempen2020.be. Het aanpakken van hoge verbruiken op huishoudelijk niveau is een belangrijke stap binnen het Kempen2020 verhaal.

Twee energiemeesters aan het woord
Davy en Ignace zijn 2 van de eerste Kempense energiemeesters. Zij getuigen over hun ervaringen: 'In oktober 2014 waren we aanwezig op een infosessie over het nieuwe project 'Energiemeesters'. Het thema energie heeft ons altijd nauw aan het hart gelegen en op deze avond werd duidelijk dat er toekomst in het project zat. Daarom hebben we ons indertijd opgegeven als vrijwillig energiemeester.

We hebben er zelf heel wat uit bijgeleerd en doordat we bij de gezinnen echt zichtbare resultaten konden bereiken gaf het veel voldoening.
Eigenlijk waren we ook aangenaam verrast door de samenwerking met IOK en de gemeenten Dessel en Retie. We kregen zelf ook inspraak in het verloop van het project en zijn samen tot een aanpak gekomen voor het aankomende stookseizoen.

Ook werden we volledig vrij gelaten in het aantal gezinnen dat we wilden begeleiden waardoor de tijd die we in het project staken beperkt bleef. We kunnen dan ook aan alle inwoners van Dessel en Retie aanraden het eens te proberen.'

Geïnteresseerd?
Wie deze winter wil meedraaien als energiemeester kan contact opnemen met Steven Heylen (IOK, milieudienst) of Steven Vleugels (IOK, woonbeleid). Vrije keuze in aantal te begeleiden gezinnen.
– Steven.heylen@iok.be
014 564 269
– Steven.vleugels@iok.be
014 563 283